Waneer is stevia, stevioside en rebaudioside goed voor diabetes?

March 25, 2012 door 18 Comments

Stevia Rebaudiana Bertoni is de officiële Latijnse naam van de plant die beter bekend is als honingkruid of honingblad. Neem 1 of 2 verse blaadjes stevia in je mond en je zal een sterke, zoete smaak proeven van de volgende zoete ‘steviol glycosiden’ – in de plant (uitgedrukt in gewicht% van de ganse plant)

 • 2 tot 4% rebaudioside A (de meest zoete stof: 350 tot 450 keer zoeter dan suiker en het minst bittere van deze 4
 • 5 tot 10% stevioside (250 tot 300 keer zoeter dan suiker)
 • 1 tot 2% rebaudioside C
 • 1/2 tot 1% dulcoside A.

Populaire Amerikaanse merknamen

Reb A en Rebiana zijn Amerikaanse merknamen voor rebaudioside A of de extracten. Het wordt verkocht als een component in de volgende consumentenmerken:

 • PureVia: Reb A met erythritol (erythritol is ook te vinden in fruit, zoals meloen en druiven), isomaltulose (ook te vinden in suikerriet sap en honing), natuurlijke aroma’s en een groot deel cellulosepoeder zodat dit product sterkt lijkt op suiker. Geproduceerd door PepsiCo en Merisant en het bevat jammer genoeg koolhydraten (niet van de Stevia maar van de andere extra producten)
 • Truvia: gemaakt van meestal erythritol (30 tot 40% minder zoet dan suiker)met toegevoegde Rebiana en natuurlijke aroma’s, door Cargill en The Coca-Cola Company: voor diabeten wees opnieuw gewaarschuwd: dit samengesteld product bevat koolhydraten!)

Enliten is een gezuiverde oplossing van in water geweekte stevia blaadjes. Het is rijk aan rebaudioside A en arm aan de meer bittere stevioside. Geen andere smaken noch zoetstoffen worden toegevoegd (producent: Corn Products International)

Stevia in België en Nederland

Stevia is pas eind 2011 door de Europese unie goedgekeurd als zoetstof voor eetwaren. Voordien werd het al gebruikt in tandpasta, shampoo, gezichtscrème, handcrème en crèmes voor de behandeling van exceem, schaafwondjes, kloofjes, koortslippen, puistjes en muggenbultjes. Nu wordt het verwerkt in drank, snoepjes en chocolades en is te koop in poedervorm en vloeibaar.

Jammer genoeg zijn er flink wat kwaliteits- en smaakverschillen in de zoetstoffen die onder de naam “stevia” te koop zijn: sommige zijn duidelijk zoeter dan andere, de nasmaak (of het ontbreken daarvan) scheelt enorm, sommige extracten bevatten alcohol, sommige producten bevatten andere, kunstmatige zoetstoffen en tenslotte worden er soms ook nog (ongezonde) conserveringsmiddelen toegevoegd.

Het toevoegen van andere zoetstoffen aan stevia haalt dikwijls de prijs omlaag maar nadelen zijn dikwijls extra toegevoegde koolhydraten of een nasmaak die niet door stevia wordt veroorzaakt.

De pure stevia producten gaan ook in smaak verschillen afhankelijk van welke extracten van de plant worden gebruikt. De plant bevat voornamelijk het zoete met bittere nasmaak “stevioside”. Het meer zoete en minder bittere rebaudioside A is voor 50 tot 75% minder aanwezig in de plant: het beste van de stevia is meteen ook het duurst. Maar met een zoetheid 300 keer sterker dan suiker, moet je de prijs van suiker ook met 300 vermenigvuldigen wil je een meer correcte prijsvergelijking doen.

Stevia kopen en diabeten waarschuwing

Kijk steeds op de stevia verpakking wat je dan wel precies aan het kopen bent en probeer verschillende producten en doseringen tot je de zoetstof vindt die bij je past. Best is online het grote aanbod uit te proberen.

Voor de goedkeuring van de EU van december 2011 die toeliet om stevia als zoetstof te verkopen, waren er op de markt al stevia-extracten te vinden “voor uitwendig gebruik”:

Avanz Stevia

Avanz stevia:

Een puur extract van de stevia plant. Het extract wordt gemaakt in Paraguay en was reeds sinds 2004 op de Europese markt voorhanden met vermelding “voor uitwendig gebruik”.

De bekende kunstmatige zoetstof verkopers als Canderel of Natrena verkopen geen pure Stevia: ze voegen een bulkstof toe zodat de stevia op suiker lijkt en makkelijk met een lepeltje te doseren is. Jammer genoeg wordt als bulkstof maltodextrine gebruikt. Als diabeet weet je dat maltodextrine ongeveer hetzelfde effect op je bloedspiegel uitoefent dan gewone glucosesuiker.

Canderel green stevia sticksMaltodextrine met stevia mengen is uiteraard praktisch om te gaan koken en makkelijk te doseren:

 • 1 snuifje puur steviapoeder vervangt ongeveer 1 eetlepel suiker: geen maltodextrine, geen stijgende invloed op de bloed-glucosespiegel, maar al snel veel te zoet afgewogen en wat rekenwerk bij het juist doseren
 • 1 pakje Canderel Green Stevia Sticks vervangt ongeveer 1 pakje suiker: makkelijk om koffie en thee te zoeten en in recepten gelijke volumes van suiker te vervangen met gelijke volumes van Canderel green. Voor diabeten echter geen verbetering door de bulk aan maltodextrose (daar waar de zuivere steviaplantextracten geen stijgend effect hebben op de glucosespiegel in je bloed)

Voorbeelden van diabetes onvriendelijke maltodextrine met stevia:

Natrena Stevia

Natrena stevia:

 • Samenstelling: 3 % steviol glycosiden en maltodextrine
 • 1 theelepel kristalpoeder bevat 0.8 gram koolhydraten en 13kJ. Per 100 gram kristalpoeder maakt dat 97 gram koolhydraten en 1621 kJ.

Canderel Stevia

Canderel Stevia:

 • Samenstelling: melklactose, Rebaudioside A, maltodextrine, vernet CMC (natriumcarboxymethylcellulose) wat hetzelfde is als E468: een echt te vermijden voedseladditief (volgens de E-nummers lijst), een antiklontermiddel, natuurlijke aroma’s, calciumzouten van vetzuren en dioxide van silicium.
 • bevat koolhydraten: 68.85 mg per tabletje, 81gram per 100 gram
 • 1 tabletje Canderel Stevia komt overeen met 1 klontje suiker

Stevia zoetstoffen samengevat

De stevia plant levert voornamelijk2 zoetstoffen:

 1. de meest zoete en minst bittere rebaudioside A en
 2. de in grotere hoeveelheden aanwezige meer bittere stevioside.

Vele stevia zoetstoffen op de markt bestaan slechts voor een gedeelte uit stevia, sommige bevatten het kristallijne maltodextrine wat voor diabeten na consumptie ongeveer hetzelfde effect heeft als pure glucose.

Lees steeds op de verpakking welke stevia component wordt aangeboden en let erop dat er geen andere kunstmatige zoetstoffen en additieven werden toegevoegd.

Tot slot is ieders smaak verschillend: experimenteer daarom met hoeveelheden en merken en laat ons weten hoeveel en welke stevia zoetstof voor jou het beste smaakt in welk gerecht.

Nieuwe Smoothie Recepten

Maak het jezelf Makkelijk: Ontvang Het Nieuwste Smoothie Recept onmiddellijk jouw Mailbox?

* invullen aub

Comments

 1. Simone Boogaers says

  Goh!!!! Wat misleidend zijnctoch die grote merken. Ik heb van Natrena en Candarel Stevia gekocht omdat het zo makkelijk om het te kopen in de supermárkt.
  Voorheen heb ik mijn eerste bestelling geplaatst bij Stevija. Maar ik ga nu toch echt twijfelen of dat ook een 100 procent goed product was. Want die maken ook poeders en tabletten.
  En zoals ik op de site van Avanz zag verkopen die alleen maar vloeibaar.
  Is er geen keurmerk voor of zo.
  Kunt u mij zeggen of Stevija wel voldoet aan uw voorwaarden ?

  Met groet,
  Simone

 2. Beste Simone,

  Klopt, de misleiding zorgt ervoor dat mensen bijvoorbeeld ook eens de “stevia” van Natrena proberen, het maar zo zo vinden, besluiten dat alle stevia producten maar zozo zijn en hun gewone Natrena blijven kopen.

  Lees hier alvast wat we over SteviJa hebben gevonden op hun en andere websites. https://www.smoothiesmaken.com/stevija/

  Ik heb de Stevija producten nog niet geprobeerd, sinds jij ze wel heb, kan je even het lijstje van de ingredienten vermelden?

  Ik heb alvast de mensen van Stevija aangesproken om de exacte samenstelling van hun producten door te geven en zal hun antwoord hier posten. Wat ik lees op hun website is:
  – Zoetpoeder: bevat steviolglycosiden en inuline
  – Zoetjes: bevatten steviolglycosiden en inuline + natriumbicarbonaat, citroenzuur en magnesiumstearaat om het geheel in oplosbare tabletjes te kunnen verkopen
  – Kristal: bevat steviolglycosiden en erythritol-kristallen
  – Vloeibaar Naturel: bevatten steviolglycosiden, water en plantaardige glycerine (E422)
  – Extract Poeder (puur) : een puur wit poeder (dus niet het blad tot poeder verwerkt, want dat ziet groen) dat 300 tot 400 keer zoeter is dan suiker.

  Als je op de calorieen let, moet je weten dat erythritol 20kCal/100 gram bevatten, wat toch nog 10 keer minder is dan 200kCal van 100 gram witte suiker. Het Zoetpoeder bevat het natuurlijke inuline, dat nog veel minder calorieen bevat, maar bij sommige mensen gas in de darmen doet ontstaan.

  Ze verkopen ook Extra Poeder (puur), wat niet het groene, fijngestampte poeder is dat je op de bovenste banner-foto ziet, maar geen andere bulkstoffen bevat.

  Lijkt mij alvast het proberen waard 🙂

  Laat weten hoe het gaat Simone, en alle recepten of toepassingen zijn meer dan welkom!

  Groet,

  Ingrid

 3. Hallo Ingrid,

  Mijn vraag van zoeven betreft het zoetpoeder van “Stevija”
  Klopt het dat ik mij momenteel niet kan registreren zoals de site vermeld en zo ja, is dit tijdelijk?

  Vr. Groet
  Anja

 4. Dag Anja,

  Registreren zou bij deze weer werken, dank voor de melding en welkom.

  Groeten,

  Ingrid

 5. Alies Rusch says

  Het stevia poeder van candarel bevat volgens mij ook gluten.
  Door de maltodextrose.

  Alies.

 6. Afgelopen week heb ik via Avanztevia.nl de vloeibare vorm besteld.
  Ik vind het prettig dat het vloeibaar is maar vraag me nu af of Avanz Stevia wel een goede keus was.

 7. Hallo Ingrid,

  Ik lees over ingrediënten die het beste zijn (rebaudioside A?) en in de Avanz Stevia zit stevioside, als ik het goed heb.
  Is van de vloeibare stevia’s de Avanz Stevia een goede of zijn er betere waar die rebaudioside in zit?

  Bedankt en groetjes,
  Helen

  • Hallo Helen,

   Klopt, de rebaudioside A heeft de minst bittere smaak. Nu smaken verschillen: wat vind je zelf van de steviosidesmaak (al dan niet in vergelijking met andere steviaproducten)?

   Dank voor je reactie en groet,

   Ingrid

 8. Hallo Ingrid,

  Ik vind de smaak eigenlijk best prima. En als alleen de smaak het verschil is, ben ik blij met de Avanz Stevia.
  Ik dacht dat de rebaudioside A misschien beter ofwel gezonder zou zijn maar dat is dus er zo?

  Groetjes,
  Helen

 9. Overigens heb ik de stevia zoetjes van Natrena gehad en ik heb een andere vloeibare stevia gehad waarvan ik het merk niet meer weet (van de D.A.) en die vond ik beiden nogal bitter.

 10. De groene dispenser van dit product was voor mij een absolute ramp!!
  Er is zelden een héél tablet uitgekomen,halve tabletjes,gruis,poeder.
  En het ding in de vuilnisbak gegooid.
  Vervolgens Natrena gekocht.
  Ook met stevia.
  Deze dispenser werkt perfect.
  Dag Canderel.

  • Ben het hé-le-maal eens met mijn voorganger Jaap. De groene dispenser is echt een ramp!! Geen zoetje komt er heel uit, als ie het al doet…..
   Heb de dispenser met begeleidende brief opgestuurd naar Canderel, maar (nog) geen reactie vernomen. Niet goed dus!
   Dus dan maar – net als Jaap – over op de Natrena.

 11. Graag wil ik een opmerking maken voor het slechtwerkende pillenautomaat ,verder alleen maar goed.

 12. G.M.
  Een kleine klacht heb ik niet over de stevia zelf maar de verpakking L2298 die verpulvert steeds zodat ik dan de hoeveelheid stevia niet onder controle heb.

  Met vriendelijke groet,
  T.Kersten.

 13. Hallo Ingrid,

  Je noemt vooral de negatieve producten met stevia.
  Kun je mij ook een lijstje geven van stevia-zoetstoffen die wél goed zijn en waar ik ze kan kopen?

  Met vriendelijke groet

 14. Voor het eerst van Canderel groen de zoetjes en de gemengde verpakking van rietsuiker en stevia gebruikt in mijn thee ‘s avonds, op den duur had ik bij slapen gaan buikpijn waar ik nooit eerder last van had met gebruik van suiker.

 15. Ik zie hier weinig vergelijk met de oude reguliere zoetstoffen die voornamelijk bestonden (en nog) uit het gevaarlijke en bewezen kankerverwekkende chemische middel ASPRTAAM. Voor mij is stevia het beste NIET chemische middel ter vervanging van suiker zelf. Wat eigenlijk net zo giftig is voor ons lichaam. Ik vroeg mij dan ook af if er toch chemische toevoeging aan de stevia zoetstoffen is gedaan. Dat is toch wel het belangrijkste effect van stevia. Een niet chemische stof als zoetstof.

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*