Wat is Paleo en hoe wordt jij er beter van?

May 26, 2016 door Leave a Comment

Wil je snel weten wat paleo is, lees dan hier verder, zodat je weet wat gezond voor je is, hoe je zelf gezonde keuzes zal maken en hoe drukke mensen paleo eten.

Paleo of “Het Paleo Dieet” wint met de dag meer en meer aan belangstelling. Paleo is de afkorting van het “Paleolithicum” of het “Stenen Tijdperk” en wordt daarom ook wel eens het oerdieet genaamd.

Het verwijst dus naar lang vervlogen tijden waar onze voorouders wilde vis vangden, wilde grazers aten, noten, bessen, vruchten en andere plantendelen aten.

Je begrijpt het al: geen fruit en geen veestapel: deze mensen leefden voordat de landbouw was “uitgevonden”. Met andere woorden: al wat ze aten, moesten ze plukken of opgraven (knollen), jagen of vissen.

Er waren dus geen graanvelden en geen melkproducten. Blijkt dat deze mensen niet geplaagd werden door de vele, hedendaagse welvaartsziekten: dus geen zwaarlijvigheid, geen diabetes type 2 en ook geen osteoporose.

De paleo mens en het paleo eten is toch uitgestorven?

Inderdaad, al wat jij en ik vandaag kopen in de supermarkt of kweken in eigen tuin, is onmogelijk hetzelfde als wat onze paleo voorouders aten. Bovendien hadden zij zeker geen blenders…

De idee van het paleo dieet is dan ook zo goed mogelijk het oorspronkelijke oerdieet na te leven. We gaan:

  • vooral bewerkte voedingsmiddelen verwijderen (dus niets met toegevoegde smaakstoffen, bewaarmiddelen en toevoegstoffen) en
  • zoveel mogelijk verse, biologische producten eten.

Afvallen met het paleo dieet?

Het paleo idee gaat ervan uit dat onze voorouders voedsel aten van hoge kwaliteit: vooral zo gevarieerd mogelijk en het plantenvoedsel was superrijk aan vezels.

Dus niets uit pakjes en zakjes, dus zeker geen snel afvallen producten, die uiteindelijk meer schade toebrengen aan je lichaam dan dat je er blijvend slanker van wordt. Stop met je pakjes en zakjes, en daar komt je gewicht weer aanzetten.

Ons na-oorlog’s dieet zit boordevol toegevoegde suikers, chemische producten (denk aan margarine) en allerhande pesticidenresidu’s waar ons lichaam geen blijf mee weet. Vooral de suiker doet de insuline in je bloed toenemen, en zo worden de suikers in je bloed onmiddellijk omgezet tot vet.

Omgekeerd: volg je een dieet zonder toegevoegde suikers en vermijdt je ook nog eens brood, dan ga je flink wat minder insuline aanmaken, en geef je dus je lichaam minder de opdracht om vet op te slaan.

Simpele logica die door het Paleo dieet en andere “nieuwe” diëten worden aangeraden. Probeer het zelf: stop met brood en suiker eten, en laat ons weten hoeveel kilogram je per week bent afgevallen!

Gezonder leven dankzij het paleo dieet

We merken dat vele mensen die van hun normaal westers “supermarktendieet” overschakelen naar het paleo dieet, zich flink wat beter gaan voelen. Dikwijls gaat het hier over mensen die niet wisten dat ze een melkintolerantie, lactose-intolerantie of zoals ik een gluten-intolerantie hadden.

Het Paleo Dieet is strikter dan bijvoorbeeld De Voedselzandloper van Kris Verburgh (waar als enige graan nog haver wordt gegeten, als enige zuivel kaas wordt gegeten en peulvruchten wel toegelaten worden) of bijvoorbeeld een glutenvrij dieet (waar bijvoorbeeld van de granen bijvoorbeeld zowel rijst en haver toegelaten zijn). Wie zich een maand aan dit strikte paleo dieet aanhoudt, maar wel gevarieerd blijft eten, die zal dikwijls ontdekken dat er duidelijk iets is in zijn Westers dieet zat, waar je je niet goed mee voelt.

Dikwijls helpt het chronische welvaartsziekten te voorkomen of te verbeteren. Bovendien wordt de biologische, duurzame landbouw weer op de voorgrond geplaatst, zodat niet alleen wij, maar ook onze kinderen en kleinkinderen gezonder door het leven kunnen stappen.

Belangrijk is dat je jezelf weer de vraag gaat stellen: is dit nu wel gezond voor mij? Dus niet alles geloven wat de reklame-jongens en meisjes je elke dag weer willen doen geloven… Het kan immers niet dat vandaag dit een superfood is en morgen dan weer dat pakje en zakje een betere huid zal geven en overmorgen… Denk terug na over wat je eet, waar je vandaan komt en hoe het bijdraagt tot een zo gevarieerd mogelijke voeding, net zoals onze paleo voorouders dat deden.

Paleo = Flintstones?

  1. Wel, Mark Sisson heeft het net niet over “Fred Flintstone”, maar verzint wel over een zekere Grok op zijn paleo site (wat hij Primal noemt), die je leert wat wel en niet goed voor je zou zijn…
  2. Loren Cordain heeft dan weer een patent genomen op de naam “The Paleo Diet” en als dokter op zeer wetenschappelijke basis je zal uitleggen wat dan wel goed voor je is en wat niet.

Beide heren proberen met paleo of primal wel hun geld mee te verdienen:

  1. Mark zal je zeggen dat we niet alles kunnen terugvinden zoals zijn oermens Grok dat kon, dus zal je maar al te graag pakjes en zakjes superfood verkopen.
  2. Loren heeft een patent op de naam Paleo Dieet gezet, alsof hij het dieet zelf zou hebben uitgevonden, en dan ook gretig zijn Paleo Dieet boeken wil verkopen.

Feit is dat er al flink wat jaren voor Mark en Loren door wetenschappers naar het dieet van onze voorouders werd gekeken. Stanley Boyd Eaton had in 1985 al aangegeven dat wanneer we geen granen, geen toegevoegde suikers, en geen andere toevoegstoffen gaan eten – net zoals dus onze verre voorouders – we gewoon gezonder zullen worden. En Stanley voegt eraan toe: wie gezond is, mag best wel eens wat zuivel of peulvruchten eten, maar denk oerdieet: varieer zoveel mogelijk, eet voldoende vezels en maak peulvruchten en melk zeker niet je basisvoedsel!

Dus neen, niet allemaal onze kleren inruilen voor een bere-vel en verhuizen naar een bos of naast een propere rivier (onze voorouders hadden gratis propere rivieren ter hunner beschikking!!!). Wel indien mogelijk zelf weer biologisch gaan tuinieren, en liefst wat meer vergeten groenten gaan kweken. Maar vooral weer gaan eten van wat “vers en gezond is”, wat onbewerkt is, wat niet geraffineerd is: alles behalve dus van wat je op de reclame ziet voorbijkomen dat je zou moeten eten om gezonder te worden.

Wat is paleo

Paleo smoothies

Smoothies geven je een snelle en leuke manier om snel weer flink wat fruit en groenten (de zogenaamde groene smoothies) op tafel te zetten, zeker wanneer je begint met het paleo dieet en niet echt goed weet hoe je brood moet vervangen en wat je dan wel voor ontbijt gaat eten.

Het grootste voordeel van smoothies is dat je er onbeperkt mee kan variëren. Dan wil dan weer zeggen dat je er naar hartelust vitaminen en mineralen mee in je dieet kan brengen: niet 1 superfood vitamine vanuit een pakje en zakje, maar wel samen met alle andere micronutriënten, zoals onze paleo voorvaders ze ook steeds samen in de natuur terugvonden. Gezonde smoothies geven je dus een boost van vitaminen, voedingsstoffen en mineralen zodat je je lichaam en geest weer in topconditie zal eten.

Bovendien bestaan er dezer dagen leuke 1 persoons smoothie blenders waar je je smoothie mixt in wat tegelijk je drinkbeker met goed afsluitbaar deksel wordt: dus minder afwas en je kan je gezonde drank overal mee naartoe nemen.

Tenslotte zijn smoothies supersnel gemaakt, zodat je geen uren in de keuken moet staan om zoals onze voorouders een kluif mammoet te grillen…

Dus paleo smoothies zijn niet alleen gezond, ze zijn uiterst makkelijk te maken en niemand kan met het excuus aankomen dat hij of zij geen extra minuut heeft om te wachten tot alle smoothie ingrediënten gemixt zijn.

Samengevat: het paleo dieet wil je zoveel mogelijk verse producten doen eten. Smoothies geven je een manier om in minder dan 1 minuut snel wat fruit en in het geval van groene smoothies ook nog planten “klaar te maken”, zodat je in momenten dat je geen tijd hebt, niet naar een ongezonde snack moet grijpen maar zal kiezen voor gezond fruit en groenten!

Paleo smoothie recepten van A tot Z

We zullen op deze site (zie de lijst hieronder!) paleo smoothie recepten toevoegen voor ontbijt, detox, om je weer jonger te doen voelen… Al waar je op moet letten is aan je paleo smoothie geen suiker en geen koemelk (noch room, nog yoghurt nog roomijs op basis van koemelk) toe te voegen, en je kan zelf creatief aan de slag. Smakelijk!

Alfabetische index Paleo Smoothies

Nieuwe Smoothie Recepten

Maak het jezelf Makkelijk: Ontvang Het Nieuwste Smoothie Recept onmiddellijk jouw Mailbox?

* invullen aub

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*