Is Stevija werkelijk stevia?

August 3, 2012 door 7 Comments

Onderzoeksresultaten naar de samenstelling, calorieën en diabetes vriendelijkheid van de pure en doseervriendelijke stevia producten van de SteviJa Nederland.

SteviJa laat zich duidelijk onderscheiden van de bekende kunstmatige zoetstof producenten zoals Canderel en Natrena: SteviJa levert zowel puur, wit steviapoeder (300 tot 400 maal zoeter dan suiker), als ook makkelijk te doseren “verdunningen” met bulkstoffen.

Stevia zonder bulkstof wordt verkocht als wit poeder onder de naam “Extract Puur”. Met zowel de diabeten, de calorieën tellers en het behoud van natuurlijke producten, gebruikt SteviJa als bulkstoffen:

 • kristallijn erythritol (“Kristal”: lijk op witte kristalsuiker en doseert in verhouding 1:3)
 • poedervormig inuline (“Zoetpoeder” lijkt op poedersuiker en doseert in verhouding 1:4 tot 1:12)
 • water en glycerine (“Vloeibaar Naturel”): 2 druppels volstaan in een tas thee
 • de typische tabletjes voor in koffie en thee (“Zoetjes” met inuline, Na2CO3 en citroenzuur om de tabletjes makkelijk te doen oplossen en magnesiumstearaat om het geheel als tabletje samen te houden).

Caloriearme en diabetes vriendelijke bulkstoffen

Het pure steviapoeder is 300 tot 400 keer zoeter dan gewone suiker. Niet echt makkelijk om 2 klontjes suiker in je thee te vervangen met een 28tal milligrammetjes aan puur stevia. Vandaar dat er bulkstoffen aan de stevia worden toegevoegd zodat je simpelweg bijvoorbeeld 1 theelepel suiker kan vervangen met 1 theelepel zoetstof.

Bij SteviJa gebruiken ze hiervoor inuline en erythritol:

 • 1/4 theelepel SteviJa Zoetpoeder (met inuline) vervangt 1 theelepel suiker
 • 1/3 theelepel SteviJa Kristal (met erythritol) vervangt 1 theelepel suiker

Inuline is een wit poeder verkregen uit de wortels van chicorei: het smaakt niet bitter en het is 10 keer minder zoet dan suiker. Het bevat evenveel Calorieën als witte suiker (200 Kcal/100 gram). Vermits Zoetpoeder minstens 4 keer zoeter is dan suiker, ga je voor een zelfde hoeveelheid zoetigheid van 100 gram suiker maar 25 gram Zoetpoeder gebruiken, en speel je dus 4 keer minder calorieën binnen. Diabetes patiënten zullen wel weten dat inuline weinig invloed heeft op de suikerspiegel in het bloed. Sommige mensen klagen wel van gas en een opgeblazen gevoel na het nuttigen van inuline, dus dit moet je zelf aan de lijve ondervinden.

Erythritol is een kristallijne stof gemaakt uit gegiste glucose. Het is ietwat minder zoet dan suiker (60 tot 70% of je hebt ongeveer anderhalve tot bijna 2 keer meer erythritol nodig om evenveel gewicht aan suiker te vervangen. Diabetes patiënten weten dat erythritol weinig invloed heeft op de suikerspiegel van het bloed. Mensen klagen niet direct van gas en wat calorieën betreft zit het flink wat lager dan inuline: (20Kcal/100 gram).

Als je calorieën vergelijkt moet je echter “even zoet” vergelijken en niet gewoon de grammen. Bijvoorbeeld:

 • erythritol geeft 20 kcal/100gr, suiker geeft 400 kcal/100gr : dat lijkt op 20 keer minder calorieën, maar het is ook maar “half zo zoet”.

Voorbeeldje:

 • 2 suikerklontjes (samen 10 gram) bevatten 40 kcal.
 • 10 gram erythritol bevat 2 kcal, maar omdat erythritol grofweg maar “half zo zoet” is als suiker, ga je 20 gram erythritol nodig hebben voor “even zoet als suikerklontjes”.
 • 20 gram erythritol geeft 4 kcal. Dus vuistregel: om even zoet te werken met erythritol dan met suiker ga je 10 keer minder calorieën consumeren.
 • Stevija heeft echter stevia aan de erythritol kristallen toegevoegd zodat eenzelfde gewicht 3 keer zoeter is dan suiker. De SteviJa Kristal verpakking vermeldt 20kcal per 100 gram Stevija Kristal, en vermits je maar 1/3de nodig hebt, consumeer je 20/3 of 6.66 Kcal als je 100 gram suiker wil vervangen.

Een andere, makkelijke manier van doseren is de Vloeibaar Naturel waar dan wel glycerine in zit (E422): en je hebt je maar 2 druppels nodig voor je tas koffie of thee aan te zoeten: duidelijk zeer weinig calorieën (0,0003 kcal per druppel)

Prijsbewuste kopers merken dat het pure Extract Poeder duur lijk maar eigenlijk het goedkoopst is. 16.95 euro / 50 gram Extract Poeder is omgerekend naar suiker (laat ons zeggen 300 keer zoeter): 50gx300=1500 gram suiker-equivalent, dat is 16.95 euro/15 = ongeveer iets meer dan 1 euro voor 100 gram suiker-equivalent. Omgerekend 350 gram Kristal is drie keer zoeter dan suiker, kost € 12.95 voor 350 gram “stevia” of 1050 gram suiker-equivalent: of 1 en een kwart euro voor 100 gram suiker-equivalent. Iets goedkoper dus, maar alles hangt verder af van hoe zoet jij het allemaal wel vindt en hoe je de dingen gaat afwegen.

Tot slot verkopen ze bij SteviJa nog andere producten met stevia zoals een kruidendrankje (Kruiden Maté), voor de tanden Dental Gum en druppels waarmee je een glas water op smaak kan brengen met een aardbeien, appel of zwarte bessensmaak.

SteviJa speelt gunstig in als antwoord op de misleidende stevia producten van Canderel en Natrena. Deze 2 kunstmatige zoetstof producenten proberen door hun producten met veel te hoge calorieënwaardes of ongeschiktheid voor diabeten de stevia plant in een slecht daglicht te stellen (en zo hun marktaandeel van kunstmatige zoetstoffen willen behouden). Bij elk stevia product dat je koopt lees je dus best eerst de samenstelling en besluit je zelf of dit product voor jou geschikt is als suikervervanger.

Nieuwe Smoothie Recepten

Maak het jezelf Makkelijk: Ontvang Het Nieuwste Smoothie Recept onmiddellijk jouw Mailbox?

* invullen aub

Comments

 1. Yolanda Klooster says

  Ben blij met deze informatie, dank u wel.

 2. Stevia bevalt mij erg goed. Het is even wennen aan de smaak maar dat gaat gauw genoeg. Wat ik alleen wel erg vervelend vindt is dat het stevia zoetpoeder erg klontert als je het in bijvoorbeeld yoghurt of karnemelk enz doet. De kristal doet het dan beter, die vind ik ook smaakvoller, maar die is met 12,95 wel heel erg duur. Is er iets te doen aan dat geklonter? Verder: ga zo door!

 3. Dag Daniëlle,

  Even nagevraagd bij de vriendelijke klantendienst van SteviJa: Klonteren is een eigenschap van het inuline dat als draagstof gebruikt wordt in Zoetpoeder. Inuline is erg vochtgevoelig, en je moet daarom flink goed roeren om de klonters weg te krijgen.

  Begin best met een een papje te roeren van het poeder in 1 lepel of zo yoghurt.

  Kristal lost beter op omdat daar het duurdere Erytritol als draagstof gebruikt wordt.

  Dus ofwel goedkoper Zoetpoeder met flink roeren, beginnen met een papje, ofwel duurder en makkelijker oplosbaar Kristal. Niet duurder dus vanwege Stevia, wel vanwege de makkelijk oplosbare maar duurdere draagstof.

  Hopelijk beantwoord dat je vraag Daniëlle?

 4. Een heldere uiteenzetting, mooi! Kun je mij misschien vertellen of 30 gram zoetpoeder overeenkomt met 2 volle eetlepels? Ik moet nog een dig weegschaal aanschaffen 🙁

  Met vriendelijke groet
  Anja

 5. Dag Anja,

  heb het even nagevraagd bij SteviJa, en dit is het antwoord van hun altijd wel snelle en vriendelijke klantendienst:

  – Een volle eetlepel SteviJa Zoetpoeder is 10 gram.
  – Een volle eetlepel SteviJa Kristal is ook 10 gram

  Het enige product waar we een doseer lepeltje bij leveren is in de extract poeder puur. Dit product is het meest geschikt
  voor productontwikkeling.

  Er word heel snel veel te veel gebruikt in recepten, bovendien heb je volume nodig in recepten die je met de extract poeder puur niet hebt.

  Het gaat vooral om de zoetkracht van de producten waar je mee werkt. Op onze website kun je lezen over zoetkracht en toepassingen bij de
  productomschrijvingen. Ook hebben we al erg veel werk gedaan wat betreft onze producten in recepten.

  Hopelijk is dit een antwoord op je vraag Anja? Wees welkom om lekkere, beproefde stevia recepten te delen met anderen.

  Dank en vriendelijke groet,

  Ingrid

 6. Nu heb ik geen informatie kunnen vinden over koolhydraten….
  Het gaat mij om de tabletjes, maar om te koken is dat poeder of kristal misschien ook wel een optie voor mij.

  Vr. groet,
  giul

 7. ik vroeg me af of iemand ervaring heeft net de “aanmaak limonade”
  is voor mijn dochter van 6.

  alvast bedankt voor de reacties

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*