Koude Komkommersoep

May 3, 2013 door Leave a Comment

Snel klaar in 5 minuten: lekker en gezonde koude komkommersoep met yoghurt of volledig vegetarisch en lactosevrij.

Denk jij ook aan lekkere, zoete dessert drankjes als je het woord smoothies hoort? Ik ook! Vandaar dat het heel lang duurde vooraleer ik groentesmoothies of groene smoothies wou uitproberen. Jammer natuurlijk, want als je de groentenmengsels als "soep" voorgerecht gaat bekijken, dan ontdek je een nieuwe wereld van snelle, koude soepen,waaronder je zeker al de Spaanse gazpacho.

Een tomatenvariant op de gazpacho is de Salmorejo: een dikke soep van gemalen rode tomaten met paprika, brood, olijfolie en kruiden, geserveerd over gekookte eieren.

En hou je niet van koude soep, gebruik dan warm water of laat de mixer zolang draaien tot het soepje warm aanvoelt.

Voordelen van koude soepen of groen(t)e smoothies

Snel (soep klaar in 5 minuten) en alle vitaminen + enzymen blijven bewaard. Geen vetstof nodig om de groenten aan te stoven, niets brand aan, geen gasvuur waar je op moet letten, niets kookt over.

Maar is het lekker? Spinazie met water in de blender… over smaken valt niet te twisten maar dat geeft waarschijnlijk een "grasdrankje" als eindresultaat. Internationaal bekende koude soepen als Gazpacho en Salmorejo tonen je dat als je de juiste ingrediënten mengt, je wel degelijk soep maakt die bij velen in de smaak valt.

Hieronder een "probeer" recept moest het de eerste keer zijn dat je een koude soep maakt: proef en pas de smaak aan met zout, peper en citroensap. Of als je geen noten bij de hand hebt, vervang dan de "notenmelk + citroensap" met natuuryoghurt.

Koude komkommersoep probeer-recept

Dit maakt een klein kopje soep, vind je het lekker, pas dan de hoeveelheden in verhouding aan. Vermits we niet steeds yoghurt in de ijskast hebben staan, maar wel altijd noten voorhanden hebben, geven we het recept met noten en citroensap.

  • 20 gram bleekselder
  • 30 gram komkommer
  • 100 ml water (koud voor koude soep, lauw voor "warme" soep)
  • 20 gram geweekte cashewnoten (ongezouten en niet geroosterd)
  • naar smaak: peper, zout, citroensap, tuinkruiden (dille is ideaal, ook verse koriander is lekker als je graag koriander eet), knoflook (bijvoorbeeld 1/4de dun teentje), verse peper (1 ringetje)

Hoe snel koude komkommersoep maken

Klein glas koude komkommersoep met bleekselder, notenmelk, peper, zout en wat citroensap

Ik laat de noten normaal een uurtje weken in water, kwestie dat 1 uur ongeveer de tijd is om de rest van een avondmaaltijd klaar te koken en dan snel de soep te mixen met de geweekte noten: mag wel, maar moet niet (amandelnoten en walnoten laat ik altijd wel een nacht weken alvorens er melk van te maken). Gebruik je yoghurt, dan kan je uiteraard meteen aan de slag.

  1. Neem je blender en doe er het water, de noten, bleekselder en komkommer bij, een snuifje zout en wat peper en laat minstens een minuut mixen (kwestie van de noten en de seldervezels zo klein mogelijk te maken, dat je een smeuïg drankje bekomt).
  2. Denk soep en proef: verbeter de smaak met meer zout en wat citroensap toe te voegen, mix opnieuw en proef opnieuw.
  3. Je kan nu verder experimenteren met extra smaken zoals verse dille maar vooral niet overdrijven met verse, rauwe knoflook, mix opnieuw en proef.

Meer beproefde. lekkere groenten+fruit+water recepten kan je kopen in dit 50 groene smoothies in een handomdraai recepten kookboek. Wil je je gehele levensstijl gezond stap voor stap (reken 3 maand) aanpassen met een voorkeur van meer rauwe groenten en fruit in je gerechten, koop dan het online cursuspakket van gezondheidscoach Katinka Michiels: Slank en Gezond in 12 stappen met 12 maanden begeleiding.

Nieuwe Smoothie Recepten

Maak het jezelf Makkelijk: Ontvang Het Nieuwste Smoothie Recept onmiddellijk jouw Mailbox?

* invullen aub

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*