Het lekkerste groene smoothie!

July 8, 2013 door Leave a Comment

Het lekkerste, zoete groene smoothie maak je met avocado: verfrissend in de zomer of een snel gemaakt, gezond tussendoortje voor elke dag. Koop het beproefde, groene smoothies receptenboek.

De eerste keer dat ik dit groenachtige smoothie dronk was ik bij een vriendin die ik Nederlands aanleerde. Na 1 uur intens werken in de late namiddag begon mijn maag te rommelen. “Zal ik even oplossen”, zei mijn vriendin: ze verdwijnt in de keuken, ik hoor de ijskast opengaan, hoor dan het bekende knarsend kloppend geluid van ijsblokjes in een blender en even later serveert ze me een lichtgroen drankje… Koel, ietwat zoet, lekker, zo smeuïg dat je al flink moet zuigen om het door het rietje te krijgen en met de groene kleur deed het me denken aan pistache roomijs…

De smaak was toch net iets anders. Bleek het hier niet om pistachenoten te gaan maar om avocado: ook rijk aan olie (avocado 15% vet, noten 50% vet, banaan 0% vet). Avocado is ideaal om bij in een salade te verwerken. Niet alleen voor de smaak, maar ook omdat hierin ook olie-oplosbare antioxidanten van de rest van de salade tijdens de spijsvertering in worden opgeslagen. Veel woorden om geleerd te zeggen wat grootmoeder al wist: eet meer groenten en fruit voor je gezondheid.

Voor wie geen zin heeft of groenten en fruit te versnijden in salades, zijn groene smoothies de snelste oplossing: doe je lievelingsfruit in de blender, combineer met de juiste groenten en je hebt een lekker groen drankje met toch nog een uitgesproken fruitsmaak. Voor kant en klare, lekkere beproefde recepten van groenten en fruit in 1 smoothie, kan je hier Marjolein’s groene smoothies boekje kopen.

Groene smoothie recept

Avocado vind je meestal in de groentensectie, maar het is eigenlijk het fruit van de avocadoboom, en wordt ook wel eens alligatorpeer genoemd, vanwege de vorm en de “schubben” op de schil. Avocado’s beginnen te rijpen nadat ze geplukt zijn. Verwerk alleen rijpe avocado’s: deze zijn een beetje zacht als je op de bovenkant duwt waar het steeltje aanhing.

Heb je nog nooit avocado gekocht, vraag dan je kruidenier om raad om je een rijpe, direct verwerkbare avocado te verkopen. Ik moet er direct bijzeggen dat ik al wel wat overrijpe – van binnen bruine – avocado’s heb weggesmeten: het duurt wel even vooraleer je voelt wanneer ze echt rijp zijn. Verwerk ze onmiddellijk als ze rijp zijn of leg ze in de ijskast en verwerk de volgende dag.

Je kan dit recept gewoon maken met volle koemelk. Het smaakt echter ook heerlijk met echte sojamelk (sommige sojamelk uit brik vind ik dan weer niet geslaagd) waar je flink wat sojapoeder in hebt geroerd: aan u de keuze. Je hebt geen room van doen, want zoals hierboven vermeldt bevat de avocado zelf flink wat vet!

  • 250 ml water
  • 4 eetlepels organisch sojamelkpoeder
  • 4 theelepels organische bruine suiker (naar smaak)
  • een 10 tal ijsblokjes

Hoe een groen avocadosmoothie maken

Lekker, zoet, romig, snel klaar groen smoothie met avocado, melk en suiker

  1. Gebruik je water met sojapoeder, doe dit dan in de blender, voeg de suiker toe en mix tot een melk zonder poederklonters waarin ook de suiker is opgelost. Met koemelk hoeft dit natuurlijk niet, mag wel.
  2. Halveer de avocado in de lengte: snijd rondom de dikke pit. Draai de 2 helften van elkaar. Mep een scherp mes in de pit, draai even met het mes en als alles goed gaat hangt de pit nu aan je mes. Lepel het vruchtvlees in de blender.
  3. Voeg ijsblokjes toe en meng tot een smeuïg drankje. Luister hoe je machine meer en meer moeite gaat hebben met het draaien: dan zit je goed.
  4. Proef: moet er meer suiker bij, dan doe je dit nu en blend opnieuw. Is je groene smoothie te dik om op te zuigen, serveer het dan als “zacht roomijs” met een lepeltje of voeg meer melk toe en blend opnieuw. Geniet ervan!

Nieuwe Smoothie Recepten

Maak het jezelf Makkelijk: Ontvang Het Nieuwste Smoothie Recept onmiddellijk jouw Mailbox?

* invullen aub

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*