Groente smoothie = soep maken in minder dan 5 minuten!

May 29, 2016 door 1 Comment

Wil jij erwtensoep maken in 5 minuten? Of komkommersoep? Ga dan aan de slag met dit groente smoothie recept, zodat je zonder koken direct lekker zal genieten.

Hoe snel je het ook kan maken, en hoe snel je het uit een glas ook weer in 1 keer kan binnen gieten: serveer dit groente smoothie in een soepkom en lepel het uit zoals een heuse soep zodat je alle gezondheidsvoordelen van dit rauwe drankje optimaal zal benutten.

Waarom traag zou je denken na al dat supersnelle werk? Wel, je zit dan wel 100% met paleo ingrediënten te werken, maar in 1 keer al die groenten voor ontbijt in je slokdarm achterover gieten… Zie je ze dat in het paleo stenen tijdperk al klaarspelen? Uiteraard niet, want ze hadden geen snelle blender.

Wat ze tijdens het stenen tijdperk wel hadden, waren… tanden en speeksel, net zoals jij en ik nu.

Kijk even naar een documentaire waar je een orang oetang een twijg met bladeren ziet eten: dat duurt dus wel een poosje!

Je kan je inbeelden dat het bij de oermens even lang duurde om planten te eten. Wil je dus 100% gezond genieten van al wat goed is in je groente smoothie, lepel het dan lepel na lepel uit, net zoals je soep zou eten. Ga er dus even voor zitten en neem er je tijd voor. Al heeft de blender het meeste tandenwerk dan wel vervangen, geniet lang genoeg van de soep in je mond, zodat je speeksel het verteringsproces correct zal in gang zetten, zodat alle nuttige voedingsstoffen correct door je lichaam zullen opgenomen worden (net zoals dat bij de paleo oermens het geval was).

Groente smoothie

Groente smoothie vs groene smoothie?

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een groente smoothie en een groen smoothie? De letter ‘T’ uiteraard 🙂 … Meer gedetailleerd:

De gelijkenis is de kleur: beide dranken zijn groen.

Het verschil is dat “groente smoothie” duidelijk zegt dat er alleen groenten in het smoothie zitten. Groene smoothies zijn dan weer fruit smoothies waar een extra portie (blad)groenten worden aan toegevoegd: vooral handig voor mensen die “geen groenten lusten”: de smaak van het fruit in deze smoothies zal al snel gaan overheersen (tenzij bij de doorgewinterde groene smoothie eters die er niet voor terugdeinzen om allerhande scherp smakende mosterdbladeren door hun smoothies te mixen).

Paleo smoothies voor detox en ontgiften

Elk jaar zo net voor de zomer begint zie je allerlei superfoodverkopers hun gezonde detox promoten. Dikwijls gaat het dan over… smoothies. Dus vooraleer je je zulk een receptenboek gaat aanschaffen, even snel de logica uitleggen, zodat je begrijpt waar je mee bezig bent vooraleer je de winkel instapt om een nieuw kookboek aan te schaffen.

Denk even terug aan de paleo oermens, of wie oud genoeg is zoals ik: aan de enkele beekjes waar je vroeger nog vis en dikkopjes uit kon vangen… Bestaat nu niet meer en is vervangen met allerlei vergif in de grond, in het water, in de uitlaatgassen die je inademt of in het voedsel dat je koopt.

De idee van elke paleo detox en ontgifting is dat met een dagelijkse flinke portie gezonde groenten en fruit, ons lichaam er best in slaagt om al die gifstoffen weg te wassen. Rauwe micronutriënten helpen ons lichaam om dit vergif om te zetten en onoplosbare vezels zorgen ervoor dat we deze afvalstoffen ook weer uitscheiden.

Vandaar dat de gezondheidsguru’s paleo smoothies zullen aanbevelen als tegengif tegen… de dagdagelijkse gifstoffen die we binnen krijgen. Waarom ze dat alleen net voor de zomer doen (kwestie van mensen aan te spreken die binnenkort weer hun lichaam op het strand willen tonen zekers?) is mij een raadsel.

Wie elke dag gif binnenkrijgt, is dan ook elke dag gebaat met gezond tegengif: groene en groente smoothies geven je elke dag weer de vitaminen, mineralen, anti-oxidanten en vezels om je lichaam sterker te maken en te ontdoen van wat er niet in thuishoort.

Heb je een zeer druk leven, koop dan een blender en begin groenten en fruit te mixen. Heb je meer tijd, eet dan gewoon meer vers fruit en meer verse groenten in salade’s bij of tussen je maaltijden.

In juni (en vooral begin juli) kan je weer zelf verse erwtjes doppen: ze zitten boordevol ijzer en boordevol vitamine C, dus dit laatste is een reden te meer om ze rauw te eten. En wie geen tijd heeft om salade’s te maken, die doet gewoon de sla bij in onderstaand smoothie: smakelijk!

4.0 from 1 reviews
Groente smoothie
 
Werktijd
Kooktijd
Totaal
 
Wil jij erwtensoep maken in 5 minuten? Of komkommersoep? Ga dan aan de slag met dit groente smoothie recept, zodat je zonder koken direct lekker zal genieten.
Website:
Soort recept: Kouse soep
Cuisine: Paleo dieet, De Voedselzandloper, Vegetarische recepten, glutenvrij, suikervrij, lactosevrij
Voor hoeveel personen: 2
Ingredienten
 • 225 gram fijne erwtjes
 • 1 jonge, sappige, biologische komkommer (200-300 gram)
 • 40 gram ijsbergsalade (5 middelgrote bladeren)
 • 250 ml water
 • 12 ijsblokjes (120 ml)
 • een groot handvol verse peterselieblaadjes (12 gram)
 • een klein handvol verse muntblaadjes (6 gram)
 • naar smaak:vers geperst citroensap (1 tot 2 eetlepels)
 • naar smaak: rotszout
Bereiding
 1. Doe de ijsblokjes en het water in je blender en hak even fijn (pulse, aan/uit tot het ijs fijn is).
 2. Voeg de rest van de ingrediënten toe, meng op lage snelheid en mix dan verder tot de hoogste snelheid (onze Philips blender doet dat automatisch na 1 druk op de smoothies knop).
 3. Proef en pas de smaak van je groente smoothie indien nodig aan met meer citroensap of wat rotszout en mix even door elkaar.

 

Nieuwe Smoothie Recepten

Maak het jezelf Makkelijk: Ontvang Het Nieuwste Smoothie Recept onmiddellijk jouw Mailbox?

* invullen aub

Comments

 1. Demittenaere Jean-Claude says

  Lekker , direct uitgetest en ja hoor het smaak heerlijk. Als het kan , er mogen nog zulke komen hoor!!!! Groetjes Jean-Claude

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*

Geef uw waardering: 5 sterren is de MAX!: