Meloen smoothie

December 21, 2008 door 2 Comments

Lekker recept voor meloen smoothie en tevens een nog lekkerder meloen dessert.

Lees ook hoe je rijpe meloenen best kan bewaren, welke meloensoorten u allemaal kan kopen in uw supermarkt of bij uw fruithandelaar, en wat meer info over de voedingswaarde van dit fruit (of moeten we zeggen groente, want ze komen uit dezelfde familie als de komkommers en pompoenen).

Om de smaak van uw meloen smoothie wat op te vijzelen voegen we limoen en honing toe als volgt:

Meloen smoothie recept

 • 270 gram meloen (vruchtvlees van 1/4 meloen)
 • 330 gram ijsblokjes (meer ijs dan meloen… gebruikt u maar de helft van het ijs, dan gaat uw meloen smoothie na enkele minuten schiften, zelf als u het meloen smoothie in de ijskast wil bewaren)
 • sap van een kleine verse limoen (8 ml)
 • 55 ml melk
 • 50 gram organische natuur yoghurt
 • 50 gram honing met niet te sterk overheersende smaak (ikzelf gebruikte wat nog in mijn potje Griekse honing zat: meloenen doen me altijd denken aan Griekenland en Turkije)

Meloen smoothie maken

 • meloen smoothieVoor dit smoothie recept met meer ijs dan fruit, heeft u een degelijke smoothie blender nodig.
 • Doe alles in de smoothies blender en laat eerst mixen op de ‘ijsblokjes keuze stand’ (of zet de blender direct weer uit-aan-uit, zodat het ijs wordt verpulverd – “pulse” stand op sommige blenders -).
 • Laat daarna alles goed mixen tot u een smeuïg smoothie bekomt.
 • Proef en pas de smaak aan:
  • voeg meer honing toe als uw meloen niet echt zoet was
  • voeg meer yogurt toe als u uw smoothie zuurder wil

Soorten meloen

U kan vier verschillende meloen soorten kopen:

 1. cantaloupe (bv. Cavaillon, Charentais),
 2. net meloenen (bv. Galia),
 3. Ogen meloenen (kruising van cantaloupe met net meloen),
 4. gladde meloenen (bv. Spaanse Amarillo Liso en Honeydew).

Cantaloupe meloenen

cantaloupDeze meloenen danken hun naam aan het Romeinse gehucht Cantalupo, waar ze werden geteeld in de pauselijke tuinen. Ze zijn rond of ietwat afgeplat van vorm. De buitenkant is verdeeld in segmenten, al dan niet bedekt met knobbels die aan wratten doen denken.

Cavaillon is het bekendste ras uit de cantaloupe meloenen categorie.

Net meloenen

galia meloenDeze meloenen soort wordt gekenmerkt door een kurkachtig lichtbruin of wit netwerk op de schil, vanwaar de naam “net” meloen.

De Galia meloen is de bekendste van de net meloenen.

 

Ogen meloen

ogen meloenOgen heeft niets met mensen ogen te maken, maar verwijst naar een plaatsnaam : Ogen is een kibboets in Israel waar deze meloen voor het eerst werd geteeld. Het is een kruising tussen een cantaloupe meloen en een net meloen.

De Ogen meloen wordt vooral geteeld in Frankrijk, Israel en Spanje en wordt aangevoerd tussen april en januari. In België en Nederland kan deze meloen soort ook in de kas worden geteeld.

De vrucht van deze meloen soort is bijna bolvormig. De schil is glad, oranje-geel en heeft een lichte segment verdeling met groene strepen tussen de segmenten.

Het vruchtvlees is crème kleurig tot lichtgroen, sappig, aromatisch en ruikt bij rijpe soorten zeer sterk.

Gladde meloenen

suiker meloenhoneydewDe meest bekende gladde meloen soort is de Spaanse “Amarillo Liso”, wat vertaald betekend: “Gele Gladde”.

Gladde meloenen moeten lang rijpen en worden in België en Nederland vooral ‘s winters aangevoerd.

Een andere gladde meloen soort is de honing meloen of honeydew (foto rechts).

Meloen bewaren

Bewaar de meloenen in de ijskast altijd gewikkeld in plastiek folie of aluminium folie. Rijpe meloenen hebben namelijk een zeer zoete geur en indien uw ze niet inpak, zal uw ganse koelkast naar meloen gaan ruiken (het is wel een aangenaam zoete geur).

U koopt meloenen best voor directe consumptie, want meloenen nemen nu eenmaal veel plaats in als u ze in de koelkast wil bewaren.

Wilt u rijpe meloenen kopen, zorg dan dat u een goed geurende meloen koopt. Druk indien mogelijk op de onderkant van de meloen: deze geeft mee als de meloen rijp is.

Voedingswaarde meloen

Meloen bevat weinig calorieën (0.05kcal per 100 gram) en zeer veel water: 88 to 95%.

Een hele meloen bevat ongeveer 25 mg vitamine C, dat is de helft van wat je in 1 sinaasappel aan vitamine C kan terugvinden.

De dagdagelijkse noodzakelijke hoeveelheid vitamine C in je dieet ligt bij volwassenen rond 65 à 70 mg. Voor meloenen zou dat betekenen dat u per dag 4 meloenen zou gaan eten … :-).

Als je ook nog weet dat meloen laxerend werkt, dan begrijp je meteen dat meloen niet het uitverkoren fruit is om aan je Vitamine C behoefte te voldoen. Meloen werkt dus beter als je ‘je behoefte moet doen’ 🙂

Meloenen bevatten flink wat caroteen: 0,1 tot 2,5 mg per 100 gram meloen (wortelen – ook “karotten” genoemd – bevatten het hoogst aantal caroteen : 4 tot 11 mg per 100 gram wortelen). Hoe meer oranje de meloen, uiteraard hoe meer caroteen hij bevat.

Meloen dessert

meloen dessertEen heel eenvoudig en lekker meloen dessert krijgt u als u de meloen in kleine stukjes snijdt en serveert in kokosmelk met ijsblokjes (al dan niet wat aangezoet met griessuiker). In Maleisië wordt er ook nog sago bij in het dessert gemengd: bolletjes van het merg van palmen die ietwat aan tapiocabolletjes doen denken. Garneert extra mooi met enkele meloen bolletjes geschept met een meloenlepeltje.

Nog makkelijker dan een smoothie waar je extra smaak toevoegt met limoen en honing is gewoon een lekkere, rijpe meloen in stukjes gesneden te serveren. Denk eraan: hoe kouder de meloen, hoe minder de smaakstoffen vrijkomen.

Nieuwe Smoothie Recepten

Maak het jezelf Makkelijk: Ontvang Het Nieuwste Smoothie Recept onmiddellijk jouw Mailbox?

* invullen aub

Comments

 1. 50 gram honing ? da’s 37 gram suiker !

  • Gezond Fruit says

   Inderdaad veel suiker Willem, ik was toenertijd een echte zoetebek. Heb al lang geen honing meer gekocht, dus in bovenstaand recept best honing toevoegen naar smaak.

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*