Ananas smoothie dat nooit zal schiften

May 15, 2009 door Leave a Comment

Geniet van puur tropisch fruit in je glas: lekker, zoet en gezond ananas smoothie zonder suiker maar boordevol gezond fruit! Schrijf dit gerecht alvast bij je verzameling gezonde, eenvoudige en lekkere blender recepten.

Zoet, fruitig en vol Vitamine C: dit ananas smoothie is een geweldig smoothie om kinderen en andere fruit-haters gezond te leren eten of beter: gezond te leren drinken.

Met de keuze van rijp fruit heeft dit smoothie geen extra suiker nodig. Maar zoals altijd: proef uw smoothie alvorens te serveren of weg te zetten in de ijskast.

Alhoewel mango dikke smoothies maakt, zorgt het sap van de druiven voor flink wat vocht voor dit niet al te dik smoothie recept.

Hoe rijpe ananas kopen

Als u een verse ananas wil doe zo zoet is als ananas in blik, moet u letten op volgende tekens:

 • sterke ananas-geur : je moet de ananas ruiken als je er voorbij gaat
 • stevig, veerkrachtig vruchtvlees (niet stevig is overrijp)
 • de ananas heeft glanzende “ogen”
 • middelste bladeren bovenop makkelijk los te trekken

Ananas bevat enzymen en volgende vitaminen + mineralen: beta-caroteen, vit C, vit E, K, Mg, Fe, Cu, P, Mn, Zn en I. Genoeg scheikunde: zoals elk vers fruit bevat het aardig wat gezonde voedingsstoffen. Het bromelaïne-enzyme schijnt te helpen bij arthritis en angina.

Omdat verse ananas bromelaïne bevat, kan verse ananas niet gebruikt worden in gerechten met eiwitten zoals gelatine, yoghurt en platte kaas, omdat het bromelaïne-enzymen de eiwitten gaan afbreekt. Smoothies met yoghurt en verse ananas maak je dus best net voor het serveren klaar. Gebruik je ananas uit blik, dan heb je geen schiftingsprobleem, vermits de enzymen gedood worden tijdens het steriliseren van de ananas in blik.

Koop ananas steeds met het groene “plantje” erbovenop. Breek de groene plant van de vrucht, verwijder eventueel vruchtvlees, trek de onderste bladeren van de plant en zet de zo gemaakte voet in een bokaal met water. Na enkele dagen zal je wortels tevoorschijn zien komen en na nog enkele dagen kan je de plant uitplanten in een bloempot met teelaarde. Als alles goed gaat, dan gaat die plant weer 1 ananas opleveren, al kan dit wel gemakkelijk 1 tot 3 jaar duren: hoe meer zon, hoe sneller een nieuwe vrucht.

Ananas SmoothieAnanas smoothie ingrediënten

 • geschilde ananas (grote helft, 500 gram vruchtvlees)
 • 1 groene (maar wel rijpe!) mango (deze woog 280gram, na schillen en het verwijderen van de pit bleef 180gram over)
 • witte druif 220 gram
 • ijs 300 gram

Ananas smoothie maken

 1. Schil de vrucht met een stevig mes en verwijder de ogen.
 2. Halveer de vrucht en bewaar de helft in de ijskast voor de volgende dag. De andere helft halveer je weer: snijd de kern uit de kwarten (goed en lekker om zelf wat op te knauwen, niet ideaal om te mixen). Snijd de rest van het fruit in kleine stukjes en doe in de blender.
 3. Trek de vel van de mango (gaat sneller dan schillen), snijd de mango in stukken en doe bij in de blender. Druk met je handen de rest van de mango dat rond de pit hangt bij in de smoothie maker: ietwat plakkerig, maar er gaat alvast zo weinig mogelijk verloren.
 4. Doe de druifjes en het ijs bij in je smoothie maker.
 5. Mix alle ingrediënten tot je een romig drankje bekomt.
 6. Proef en indien je een zoetere drank wil, voeg je meer zoete druifjes toe in plaats van suiker: gezond eten EN lekkere recepten kunnen wel degelijk hand in hand gaan!

Dit ananas smoothie kan je vooraf maken want het bewaart goed in de ijskast zonder dat het gaat schiften (geen yoghurt gebruiken dus).

Nieuwe Smoothie Recepten

Maak het jezelf Makkelijk: Ontvang Het Nieuwste Smoothie Recept onmiddellijk jouw Mailbox?

* invullen aub

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*